Restauracja Sukiennice. Galician hospitality and cuisine.

Czy wiecie, że oprócz Warszawy istnieje jeszcze jedna stolica Polski? Jest to szczera prawda i to od 1998 r. bo wtedy właśnie gmina Charsznica została Kapuścianą Stolicą Polski! Co roku odbywają się tam Dni Kapusty. Podczas tego święta wybiera się króla i królową kapusty. Rejon ten słynie z produkcji wysokiej jakości kapusty kwaszonej, docenianej za walory na całym świecie. Właśnie stąd Restauracja Sukiennice sprowadza tę najsłynniejszą w całej Polsce kapustę, by zaserwować ją swoim Gościom przed każdym posiłkiem, co naturalnie wzmacnia  odporność, poprawia samopoczucie i jest udowodnione naukowo.

Kminek może zachować swój smak i zapach na długie miesiące, szczelnie przechowywany w zamkniętych pojemnikach z dala od światła. Zaleca się, aby dodać nasiona pod koniec gotowania, gdyż podczas długiego gotowania robi się gorzki. Kminek ma istotne znaczenie w kuchni Niemieckiej, Austrii, Europie Wschodniej i Skandynawii. Przyprawa stosowana jest głównie do wieprzowiny, kiełbas i innych tłustych potraw

Kuchnia bawarska charakteryzuje się silnym upodobaniem do potraw mięsnych i mącznych. Na stole królują przetwory z wieprzowiny, baraniny, wołowiny oraz drobiu. Sztandarowym daniem spożywanym do południa jest biała kiełbasa (Weißwurst), parzona i podawana na gorąco z dodatkiem słodkiej musztardy lub chrzanu oraz precli i popijana pszenicznym piwem. Popularne są też: pieczeń wieprzowa ze skórą (Krustebraten), golonka (Haxe), rolada z boczku w sosie pieczeniowym (Spießbraten), płucka na kwaśno (Sauerlunge), wątróbka cielęca z cebulką i jabłkami (Leber Berliner Art), nerki cielęce w sosie musztardowym czy zapiekany pasztet wątrobiany (Leberkäse), który piecze się w tych samych formach, w których wypieka się chleb (potrawę tę podaje się zwykle z sałatką ziemniaczaną). Tradycyjne dania obiadowe serwuje się najczęściej z dodatkiem knedli (Knödel) i kapusty po bawarsku (Bayerische Kraut). Knedle mogą posiadać dodatek sera lub szpinaku.

zyczenia gwiazdka 2017