Restauracja Sukiennice. Galician hospitality and cuisine.

Czy wiecie, że kawa czyli najpopularniejsze i najprzyjemniejsze zarazem źródło kofeiny na świecie dotarła do Europy dopiero mniej więcej w XVI w.? Co prawda krzaki kawowe nigdy nie rosły w Galicji, ale ponieważ pionierską kawiarnię w Wiedniu założył w 1683 r. Jerzy Franciszek Kulczycki, urodzony w Samborze, który dwieście lat później wszedł w skład Galicji i Lodomerii, więc można niejako traktować ten napój jako dzieło lwowsko – krakowskie. Pierwsza krakowska kawiarnia (róg Rynku i ul. Szewskiej), w której znajdowały się przy każdym stoliku tylko 3 sztuki łyżeczek przymocowanych do ściany łańcuszkami, serwowała kubek kawy za 3gr. i zapoczątkowała niesamowitą popularność na południu tego drugiego po gorzałce napoju narodowego Polaków.

Miód pitny to tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza m.in. w Polsce i na Litwie. Od 2008 r. polskie miody pitne są zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Produkcja miodu pitnego nazywana jest miodosytnictwem, a budynek, w którym odbywa się produkcja – miodosytnią.

Czy wiecie, że prawdziwy Wiener Schnitzel1jest robiony tylko i wyłącznie z cielęciny? Aby zasłużyć na to szlachetne miano powinien być też panierowany tylko w bułce tartej,  smażony na maśle i podany z cwiartką cytryny, (dzięki której można delikatnie podkreślic smak mięsa) oraz tradycyjną sałatką ziemniaczaną z dodatkiem octu. Dla ochrony jakości i zachowania standardów sznycli istnieje w Austrii nawet specjalny organ kontroli - Aufsichtsbehörde, weryfikujący czy aby na pewno są one produkowane z cielęciny a nie innego rodzaju mięsa, ponieważ przymiotnik „wiedeński” jest chroniony prawem austriackim. Szanownym smakoszom kuchni galicyjskiej wypada odróżniać „sznycel wiedeński” - z cielęciny, od „sznycla po wiedeńsku” – z wieprzowiny. Dlatego też z przyjemnością możemy Państwu zaprezentować w restauracji Sukiennice – Kompania Kuflowa oryginalnego Sznycla Olbrzyma z cielęciny, który niczym nie ustępuje Sznyclom serwowanym u Figlmullera, restauracji austriackiej z ponad stuletnią tradycją, szczycącą się mianem – Die Heimat des Schnitzels, czyli Ojczyzną Sznycla, na której mamy zaszczyt się wzorować.

zyczenia gwiazdka 2017